3 fontos tanács, hogy ne legyen válogatós a gyerek

2017.01.05.

Hogyan lehet a gyerekekkel az egészséges ételeket megszerettetni? Mi jellemzi a modern egészségtudatos kisgyerekes édesanyákat? Egy friss hazai kutatás a családi étkezési mintát és a kisgyerekek táplálkozási szokásait hozta összefüggésbe. – a Szülők Lapja cikke

A picky eater refuses food at the dinner table. (Lynn Koenig/Getty Images)

A szülők és a család étkezési szokásai meghatározóak a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában ­ hangsúlyozzák a táplálkozási szakemberek, amit egy nemrég végzett hazai közvélemény­kutatás is megerősített.

Milyen egy mai modern, egészségtudatos édesanya?

Mint az a kutatásból kiderült, a friss gyümölcs és zöldség fogyasztás mellett leginkább a rendszeres étkezés, valamint a jó szülői példa az egészségtudatos anyák főbb ismérve. Az egészségtudatos szülők gyermekei hetente legalább egyszer fogyasztanak halat , a hét minden napján esznek friss zöldséget, és kétszer gyakrabban fogyasztanak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, illetve zsírszegény húst, mint a kevésbé egészségtudatos anyák gyermekei.

Így az egészségtudatos családok gyermekeinek esetében idejekorán kialakul a kiegyensúlyozott táplálkozás mintája, mely a túlsúly és elhízás megelőzésének alapfeltétele.

Így lesz kevésbé válogatós a gyerek ­ 3 fontos tanács a kiegyensúlyozott táplálkozásért

1. A reggeli vagy a vacsora közös családi étkezés legyen ­- tanácsolja a szakember

Azok közt a gyerekek közt , akik kevesebb alkalommal étkeznek együtt a családdal, többen küzdenek súlyproblémával, több az elhízott kisgyermek. Fontos lenne, hogy a napi főétkezések egyikét együtt töltse el a család,

különös tekintettel a reggelire, mely nem csak a gyermekek napi energiaszintjét, hanem későbbi kiegyensúlyozott táplálkozásukat is megalapozza

­mondja Dr. Tóth Tamás, a Magyar Elhízástudományi Társaság főtitkára.

2. Főzz együtt a gyermekeddel legalább hetente egyszer

A családi, közös főzéseknek a gyermekek táplálkozására gyakorolt pozitív hatásait a kutatás is megerősítette. Az egészségtudatos édesanyák több mint fele hetente legalább egyszer együtt főz gyermekével. Ezekre a gyermekekre jellemző, hogy örülnek az új ételeknek, és ritkábban fordul elő, hogy külön ételt kell főzni számukra.

bigstock_woman_and_baby_in_grocery_stor_14086571-880x400

Ugyanezekben a családokban a gyermekek elsősorban a zöldségekkel, de a tejtermékekkel és főzelékekkel szemben is érezhetően nyitottabbak, mint azon társaik, akiket nem, vagy kevésbé vontak be a konyhai tevékenységekbe. Az utóbbi csoport tagjai között 15 százalékponttal magasabb a kifejezetten válogatósnak mondható gyerekek aránya. A változatos étrend kialakításához tehát fontos, hogy a szülők bevonják a gyerekeket a közös főzésbe, különösen az egészséges fogások elkészítésébe.

­ A közös főzés a nagy tápértékű ételek megismertetésének hasznos eszköze lehet. A gyerekek bevonása a konyhai előkészületekbe ugyanis amellett, hogy kiváló családi program, lehetőséget teremt rá, hogy a kicsik táplálkozással, ételekkel kapcsolatos ismeretei bővüljenek. Nyitottabbak lesznek az olyan egészséges ételek iránt , amelyeknek elkészítésében maguk is részt vesznek ­ mondta el Kiss­-Tóth Bernadett dietetikus.

3. Napi ötszöri, változatos étkezésre van szükségük a kisgyerekeknek

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a rendszeres, napi ötszöri mértékletes, sokszínű és változatos étkezés, amelyre a családi minta van a legnagyobb hatással. A mai gyerekek a holnap szülői, az odafigyelésnek tehát generációkon átívelő pozitív következményei lehetnek ­tette hozzá Kiss­-Tóth Bernadett.

Mennyire egészségtudatosak a magyar anyukák?

A felmérésben résztvevő 400 édesanya válaszai érdekes adatokra világítanak rá.

Akik nem egészségtudatosak ­ 36 százalék

A kutatásban résztvevő anyák egyharmada (36 százalékuk) nem tekinthető egészségtudatosnak. Leginkább olyan 25­34 éves nőkről van szó, akik rendszertelenül étkeznek, akár csupán napi 1­2 alkalommal, leginkább ebédet és a vacsorát. Az átlagnál gyakrabban fogyasztanak édességet és fehérlisztből készült péksüteményeket , és ritkán
esznek zsírszegény húsokat, halat, barnarizst vagy főtt/párolt zöldségeket.

kids-eating-fast-food-thedecline

Akik átlagosnak számítanak egészségtudatosság szempontjából ­ 35 százalék

A megkérdezett édesanyák 35 százalékát teszik ki az egészségtudatosság szempontjából átlagos attitűdökkel rendelkezők. Ők inkább a 40-­49 éves korosztály tagjai, gyakran nagycsaládosak. Igyekeznek legalább háromszor étkezni egy nap, és változatosan, de hagyományosabb módon étkeznek. Például nem mondanak le az olajban sült húsokról sült krumplival, de szívesen esznek halat, és zsírszegény húsokat is, és kerülik az édességet.

Akik egészségtudatosan élnek ­ 28 százalék

A felmérésben résztvevő nők 28 százaléka sorolható az egészségtudatos szegmenshez, amelyek leginkább a 35 éven felüli, városi, fővárosi diplomások alkotják. Igyekeznek naponta legalább négyszer étkezni, előnyben részesítik a teljes kiőrlésű élelmiszereket , minden nap esznek friss gyümölcsöt és nyers zöldséget, illetve naponta többször fogyasztanak tejterméket. A sült krumplit és a bő olajban sült húsokat kerülik, inkább salátát fogyasztanak
köretként, és kedvelik az olyan alternatív megoldásokat, mint a kuszkusz, a bulgur vagy a köles.

Forrás: A négyszáz, 4 és 12 év közöt t i gyereket nevelő magyar édesanya körében végzett reprezentat ív kutatást a Magyar Dietet ikusok Országos Szövetsége és a NESTLÉ végeztette.

Forrás: szuloklapja.hu

Melyik gyerek ne szeretné a kekszet, ropit, kakaós csigát vagy a pizzát? Készíts gyerekbarát, de egészséges ételeket a Mandulaliget tanfolyamain!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+