3 tuti módszer, ami minden válogatós gyereknél működik! Mutatjuk!

2018.03.14.

Schaffer-Szilágyi Nóri dietetikus, nem is akármilyen édesanya! Ha úgy érzi falba ütközik kisfia étkezésében, nem sokáig gondolkozik és máris valami frappáns ötlettel áll elő! Most pedig nektek is elmondja tuti trükkjeit:

Gyakorló szülőként és dietetikusként is azt tapasztalom,  hogy szinte nincs is olyan szülő,  aki “pályafutása” során soha nem élt át (túl…) olyan időszakot, mikor, ha nem a kedvenc étel került az asztalra,  a gyermek csak turkálta azt (vagy korábban inkább kente,  dobálta,  pürrögte ;)). Persze én sem vagyok kivétel ez alól, nekem is van egy makacs ötévesem… 😉

Először jöjjön a jó hír! Ha ez a jelenség csak pár napig tart,  például egy betegséghez,  vagy pár napos kiruccanáshoz kötődik (és persze ha nem tart speciális diétát a gyerkőc), ne aggódj! Szintén nem gond, ha csak 1-1 élelmiszert nem fogad el a gyerkőc, hiszen mi felnőttek sem rajongunk mindenért egyformán.

De ha tartósan fennálló állapotról beszélünk, annak érdekében, hogy a gyermek tápanyag ellátottsága biztosan ne sérüljön,  érdemes fokozott lendülettel próbálkozni. Fontos, hogy mivel korosztályonként jellemzően az okok is eltérőek, a stratégiák is különböznek. A következő ötletek elsősorban a bölcsis-ovis korosztálynál működőképesek.

Mit lát a gyerek?

A családi minta, a közös étkezések, közös bevásárlás és főzőcskézés (már egész zsenge kortól nagyon élvezik) jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni (hiszen ennek hiányában honnan is vehetné a pozitív példát gyermekünk?). Erről ebben a korábbi cikkben olvashatsz: http://mandulaliget.com/hir/3-fontos-tanacs-hogy-ne-legyen-valogatos-a-gyerek/.

Ha viszont ez már így működik nálatok és a probléma mégis fennáll, íme, jöjjön 3 további tipp, amikkel mi is kitartóan próbálkozunk, egyre többször sikert érve el:

1.Mindig kicsiben kezdd! A válogatós gyermek sokszor szorongóbb, félénkebb habitus. Így szinte borítékolható, hogy ha az új ételből egyszerre teljes adagot tálalsz elé, megretten és ellenáll. Eleinte próbálkozz csak kicsi, kóstolónyi mennyiséggel az újdonságból, a megnyugtató, ismert étel mellé (pl. a rizs mellé vagy bele keverve 1-2 evőkanál bulgur), de lehet egy játékos díszítés része is az újonnan becsempészett alapanyag.

2.A korosztály jellemzője a játékosság, hát vessük be bátran! Kitartóan kísérletezzetek bármivel a fülünkbe suttogó répától kezdve: „Ez a darab azt mondja, hogy a te pocakodban szeretne kikötni, ott nagyon-nagyon kacagna” az éttermes-pincéres játékon át (vedd fel a pincér szerepét, és szolgáld fel a kritikus alapanyagot is!) a szerepcseréig (hadd legyen kicsit ő a „főnök”) és persze a vicces (akár általad kitalált) mesék erejéről sem szabad megfeledkezni.

3.Kakukktojás! Az előbbi két tanács a gyermek attitűdjét igyekszik formálni, ez a harmadik viszont kilóg a sorból: amíg a gyermek nem nyit, igyekezzük az egészséges alapanyagokat a kedvenc ételekbe csempészni: ha a tejtermék a gond, mehet a krémes túró a gofriba vagy a pizza tésztájába; ha a zöldség, mehet a cukkini, répa, sütőtök vagy akár spenót a sütibe, amerikai palacsintába, hamburgerpogácsába. Krémlevesekbe is rengeteg hasznos alapanyag rejthető! Ráadásul ezek Nektek, szülőknek is biztosan ízleni fognak!

 

Írta: Schaffer-Szilágyi Nóri

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+