5+1 tény amit eddig nem tudtál a street food-ról!

2017.10.29.

Hódít a street food és magával is ragad! Nem meglepő, hiszen az utcán sétálva könnyedén találunk olyan árust, ahol ínycsiklandozó falatokat kóstolhatunk, ráadásul szebbnél szebb kivitelben. Forradalmát éri a street food, folyamatosan újul és próbálja lefedni széles rétegek igényeit, kívánságait.

Mindenki megtalálhatja a kedvére való falatot, és egyre több vendéglátóhely nyit a speciális étrendet követők felé is. Fontos azonban az elővigyázatosság, sok helyen a keresztszennyeződés kockázata fennmaradhat! Mielőtt útnak indulnánk, érdemes tájékozódnunk az adott hely lehetőségeiről!

1.Egy kis történelem

A street food eredete visszavezethető egészen az ókori Rómához. A sűrűn lakott bérházakban konyha hiányában a rómaiak az utcán készítették és fogyasztották el az ételeket. Jellegzetes étel volt a római lepénykenyér – a focaccia kezdetleges formája – de csicseriborsó-levesből is akadt bőven választék. Az ázsiai, az arab, a spanyol kultúráknak egyaránt meghatározó részét képezték az utcai étkezések.

2. I. „street food” törvény

Gondoltad volna, hogy már az 1500-as évek Török Birodalmában, törvény rögzítette, hogy milyennek kell kinéznie, milyennek kell lennie az utcán árusított ételeknek? Pedig igaz.

A török gasztronómia nagy múltú, fűszeres, pikáns ízvilágú. Egyik jellegzetes étele a shakshuka. Kicsit a lecsóra emlékeztető zöldséges egytálétel, mely Törökországban igen nagy népszerűségnek örvend.

Érdekesség; 2016-ban először kapott michelin csillagot egy szingapúri street food étterem, mellyel beírta magát a street foodok történelmébe. Bizonyítja ez is, hogy a street food világa fejlődik és szinte már vetekszik a hagyományos éttermek kínálatával.

3. Elnevezés

Szó szerinti fordításban utcai étkezést jelent. Az angol elnevezés megtévesztő lehet, mert nem a nyugati országok “találmánya” a street food. Inkább egy komplex több ország hagyományaiból kialakított ételek csoportját jelöli. Régebben a szegényebb rétegek fogyasztották. Mára bővült, változott a megcélozni kívánt csoport, nőttek az igények és az elvárások a street food-dal szemben. Ami viszont megmaradt és fontos jellemzője:az egykori vásári hangulat felidézése, asztalfoglalás nélkül baráti étkezés a nap bármely szakaszában. Egyfajta közösségi programnak is tekinthető.

4. Jellemző vonások – finger food

Vagyis fontos szempont; egy kézben meg lehessen fogni. Ezért úgy kell elkészíteni, csomagolni, díszíteni, hogy kívánatosságát ne veszítse és az esztétikai értéke is megmaradjon. Készüljön el gyorsan, legyen megfizethető az ára és nem utolsó sorban ízével ejtsen rabul bennünket.

Érdekesség; jellegzetes magyar street food a lacipecsenye, a debreceni páros, a lángos,de a sült gesztenye és a főtt kukorica is ide sorolható.

5. Megszámlálhatatlan választék

Mi jut először eszedbe, ha a street food kifejezést hallod? Talán a hot dog, a hamburger? Pedig korántsem szűkíthetjük le ennyire a kört. Nem egyezik meg a gyorséttermi láncok junk foodjaival, itt kiemelt szerepe van a minőségi, friss alapanyagok használatának. Változatos ízek, kreativitás, különböző országok fűszereinek kombinálása határozza meg. Ide sorolhatjuk a tacot, a quesadilla-t, a (reform, kézműves) burgereket, a gyrost de pompás dobozban fogyasztható levesek és saláták is beletartoznak a street food világába. Könnyen elvihető, szállítható de akár helyben is elfogyaszthatóak ezek a harapnivalók.

Tipp: Szereted a street food-ot de gluténmentesen étkezel? Gyere el a Street food otthon, gluténmentesen tanfolyamunkra és bebizonyítjuk, a gluténmentesség most sem akadály!

herson-rodriguez-96102

+1 Diéta + street food?

Nem ritka, hogy teljes kiőrlésű lisztekből készítenek pitát, tortillát, bucit. Kiemelt figyelmet kapnak a sokszínű zöldségek, melyekkel változatossá és fejedelmi fogássá tudnak varázsolni egy-egy street food-ot. Vegetáriánus fogások is széles választékban kaphatók, amik mind ízben mind kinézetben vetekszenek a megszokott ételekkel.

Írta: Eitner Dóra, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Források

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+