A gyerekek a gyümölcslevek és a müzlik miatt lépik túl az ajánlott cukorbevitel szintjét

2017.01.18.

Miután egy brit jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy a családok túl sok cukrot fogyasztanak, a legújabb irányelvekben a szakértők azt javasolják, hogy napi egyetlen pohár gyümölcslénél senki se igyon többet. – a nőinetcafé cikke

gyumolcsle

A szakértők szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a közegészségre a túlzott cukorfogyasztás, ami az elhízás időzített bombáját hozza létre, és hozzájárul a cukorbetegség gyorsan növekvő előfordulásához. Az egészségügyi tisztviselők azt követően fogalmazták meg figyelmeztetésüket, hogy egy brit országos felmérésből kiderült, a gyermekek és kamaszok az ajánlott napi mennyiségnél körülbelül 40 százalékkal több hozzáadott cukrot fogyasztanak.

A fő vétkesek a gyümölcslevek és a szénsavas üdítőitalok, amelyek az első számú cukorforrásként szolgálnak a 4 és 18 év közötti gyerekek számára.

Az Egyesült Királyság egyik vezető táplálkozási szakértője, Dr. Alison Tedstone azt javasolja a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, hogy naponta legfeljebb 150 milliliter gyümölcslevet fogyasszanak, és ezt is mindig csak étkezéssel együtt igyák meg.

A szakértő úgy véli, hogy az iskolás gyerekek számára a legjobb ital a víz és a zsírszegény tej, az egy pohár gyümölcslé pedig az ajánlott napi öt adag zöldség-gyümölcs egy adagjaként lehet hasznos.

Ezt azonban naponta legfeljebb egyszer szabad fogyasztani, és ilyenkor is csak étkezés mellé, mert nagyon magas a cukortartalma, és fogszuvasodást okozhat. Egyes gyümölcslevek például az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott cukormennyiség négyszeresét tartalmazzák.

gyumolcsle2

Dr. Tedstone elmondta, a nemrég készült országos felmérés arra hívja fel a figyelmet, hogy változtatnunk kell a szokásainkon, és ez különösen a gyerekekre és a tizenévesekre vonatkozik. A felmérés egyébként azt mutatta, hogy mindegyik korosztály túllépi azt az ajánlást, mely szerint a hozzáadott cukornak nem szabadna meghaladnia a napi kalóriabevitel 11 százalékát.

A szakértők szerint a gyümölcslevek után a müzlik és a müzliszeletek a legnagyobb bűnösök, de a gyümölcslevek azért aggasztják igazán a kutatókat, mert sok ember egészségesebbnek hiszi ezeket, mint amilyenek valójában.

Forrás: noinetcafe.hu

Tipp! Cukros müszliszelet helyett válassz otthon készített, egészséges változatot! Itt elkészítheted!

Kapcsolódó cikkek:

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+