Egy nap figyelem

2017.11.10.

November 14-e a diabetes világnapja. Az év 365 napjából egyet mindenképp érdemes egy olyan betegségnek szentelni, mely közel fél milliárd embert érint világszerte. Így mi is megragadjuk ezt az alkalmat, hogy egy áttekintést adjunk Nektek napjaink egyik leggyakoribb krónikus betegségéről. Ha már néhányan részt vesznek ennek hatására szűrővizsgálaton, vagy komolyabb figyelmet fordítanak egészségükre, az összefogás elérte a célját.

A cukorbetegség napjaink egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája.

Évről évre nő a már eleve rémisztően magas érintettek száma, mely egyfelől a várható élettartam növekedésével, jelentősebb mértékben azonban a helytelen táplálkozási és egyéb életmódbeli tényezőkkel függ össze. Számításba kell venni a még nem diagnosztizált diabetesszel élőt is, ugyanis a  szűrővizsgálatok tapasztalata alapján minden ismert cukorbetegre jut egy fel nem ismert eset.

A Nemzetközi Diabetes Szövetség becslése szerint 2040-re már várhatóan 642 millióra emelkedik világszerte a felnőtt cukorbetegek száma, így eléri a 10%-ot az előfordulása. Magyaroroszágon a becsült előfordulási gyakoriság 7,5%. Döntő többségben 2-es típusú cukorbetegségről van szó, melynek a megnyilvánulása egyre fiatalabb életkor felé tolódik el.

Érdemes azonban foglalkozni a prediabetes jelenségével, azaz a cukorbetegséget megelőző állapotokkal, melyek tulajdonképpen átmenetet jelentenek a normál cukoranyagcsere és a diabetes között. Ilyen az IGT (csökkent glukóztolerancia), vagy az IFG (emelkedett éhomi vércukorszint). Utóbbinak például 4,39% az előfordulási gyakorisága a magyar lakosság körében.

Mikor kell rá gondolni?  

Bizonyos esetekben klasszikus klinikai tünetekben nyilvánul meg a betegség: gyakori a polyuria (a vizelet mennyiségének kóros megnövekedése), polydipsia (fokozott folyadékbevitel állandó szomjúság miatt), és az egyéb okkal nem magyarázható fogyás, mely akár fokozott étvágy mellett is kialakulhat. Azonban a fel nem ismert cukorbetegek számából is látszik, hogy gyakran nincs tipikus tünete, főleg 2-es típusú cukorbetegség esetén. Ilyenkor a diagnózis egy már elszenvedett szövődmény, pl. szívinfarktus, vagy stroke kapcsán derülhet ki, vagy szerencsésebb esetben egy rutin szűrésen.

Ezért rendkívül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportok körében időben sor kerüljön szűrésre, tünetmentesség esetén is.

Kik tartoznak ide?

Többek között 45 éven felettiek, túlsúlyosak, vagy azok, akik családjában előfordult már cukorbetegség, illetve azok, akiket terhesség alatt terhességi cukorbetegséggel diagnosztizáltak.. Ezen kívül érdemes szem előtt tartani, hogy a diabetes számos szív-érrendszeri kórképpel kéz a kézben jár, tehát például a magas vérnyomás is növeli a diabetes rizikóját.

Hogyan történik a szűrés?

Egy egyszerű vérvétel során megállapítható az éhgyomri vércukorszint. Amennyiben nem esik a normál tartományba (<6 mmol/l), további vizsgálatokat írhat elő a kezelőorvos. Ilyen vizsgálat az orális glükóztolerancia teszt,(OGTT), amikoregy adott töménységű cukoroldat elfogyasztása után monitorozásra kerül a vércukorszint (szükség esetén inzulinszint) és annak változása alapján lehet megállapítani, hogy milyen állapotban van a szénhidrát illetve inzulin anyagcsere.

Tipp: Fordulj bátran szakembereinkhez, jelentkezz laborvizsgálatra!

Fő a prevenció! Gyere el Te is a világnap apropójából szervezett rendezvényekre, együtt mutassuk meg, mennyit ér az egészségünk!

Mi is ottleszünk!

Velünk az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett ingyenes családi egészségnapon találkozhatsz vasárnap, ahol több szakmai előadással is hozzájárulunk a hiteles és gyakorlatias oktatáshoz! Ezen kívül ingyenes szűrésen is részt vehetsz, közös sütikészítésbe is becsatlakozhatsz, de számtalan egyéb program között válogathatsz, érdemes szétnézni!

Tipp: Ha szeretnél tovább informálódni a világnappal kapcsolatos programokról, esetleg hazai betegszervezetek után olvasni, ajánljuk a Magyar Diabetes Társaság honlapját!

Írta: Posta Adrienn, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Felhasznált irodalom:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban (2017)

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+