Együtt könnyebb!

2018.01.22.

Február 4. – Rákellenes világnap

A szív- és érrendszeri megbetegedések után második helyen szerepel a rák miatti halálozások száma. Ijesztő statisztikai adat, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a rosszindulatú daganatok közel 1/3-a megelőzhető lenne az egészséges életmód kialakításával…

18 éve már, hogy február 4-e a Rákellenes Világnap dátumát jelenti. A világnappá nyilvánításnak célkitűzései között volt, hogy ez a nem túl barátságos, azonban rendkívül fontos téma megkapja a kellő figyelmet, mind az érintettek számára, mind pedig prevenciós lehetőségek terjesztésére. Nem egyszerű erről az állapotról a mindennapok során beszélni, sokan ezért inkább kerülik is a rákkal kapcsolatos kérdéseket, minthogy merjenek kérdezni, beszélni róla. Pedig ha alaposan körüljárjuk a témát és megfelelő forrásokból informálódunk, sokat tehetünk a megelőzés területén és látható eredményeket érhetünk el a gyógyulásban.

Kockázatnövelés?

A tudomány mai állása szerint a rák kialakulásának kockázatát számos olyan tényező növeli, mely nagyrészt az egyén életmódjával függenek össze. A túlsúly és az elhízás bizonyítottan megnöveli a vastagbél, az emlő és az epeúti rák előfordulásának gyakoriságát. A túlzott mértékű sózott, sóval tartósított ételek fogyasztása pedig a gyomorrák kialakulásának kockázati tényezői között szerepel. Ebből a pár példából látszik, mi magunk is segíthetünk szervezetünknek az egyensúly fenntartásában, mértékletes és változatos táplálkozással, elkerülve a felesleges kalóriák bevitelét és így csökkentve az évek alatt felszedett plusz kilók számát.

A WHO szerint az egészségfejlesztést, egészségmegőrzést támogató programokkal, kezdeményezésekkel ösztönözni kell az embereket, valamint a közösségeket, annak érdekében, hogy változtassanak rosszul berögzült szokásaikon, javítsák saját életminőségüket,  és növeljék az egészségben eltöltött életévük számát.

Ennek szellemében rendezünk egész napos programsorozatot a Mandulaligetben, február 4.-én, ahol Török Éva és Kisa Judit dietetikusok várnak minden érdklődőt naprakész információkkal és tanácsokkal!

Rákellenes Kódex

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Magyar Rákellenes Liga pár éve kiadta az Európai Rákellenes Kódex tanácsainak magyar viszonyokhoz illeszkedő változatát. A rákmegelőzés 12 pontjában felhívják a figyelmet a kockázati tényezők kiküszöbölésére, valamint buzdítanak az egyes rákos megbetegedések korai felismerését és kezelését célzó, rendelkezésünkre álló szűrővizsgálatokon való részvételre.

A rákmegelőzés 12 pontja:

 • Ne dohányozzon!
 • Otthonát, munkahelyét tegye „dohányzásmentes övezetté”!
 • Óvakodjon az elhízástól!
 • Iktasd be napirendjébe a szabadidős mozgást!
 • Egyen minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodjon a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!
 • Tartson mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!
 • Kerülje a túlzott napozást, a leégést és a szoláriumot!
 • Tartsa be a munkavédelmi szabályokat! Ismerje és kerülje a rákot okozó anyagokat!
 • Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
 • Igényelje 7. osztályos leánygyermeke számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!
 • Fogadja el a meghívást, és vegyen részt a szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak a prosztatájuk egészségére!
 • 50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!

 

 

Források:

Orv. Hetil., 2016, 157(12), 451–460. DOI: 10.1556/650.2016.30380

WCRF – Canver prevention and survival, september 2017 edititon

https://rakliga.hu/blog/2015/01/31/europai-rakellenes-kodex/

 

Írta: Eitner Dóra, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+