Farsangi fánkok nyomában

2018.01.14.

Farsangi hagyományok

Ahány ház, annyi szokás. Számtalan népi hagyomány kapcsolódik a farsangi időszakhoz világszerte, de ami biztosan elmaradhatatlan mindenhol: a bálok és a fánk. A nagy mulatságok, a finomságoktól roskadozó asztalok, jelmezes-álarcos felvonulások, játékok teszik különlegessé a farsangi napokat.

A farsang régen és ma

Január 6.-tól (vízkereszt) a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig tart (hamvazószerda). A tél lezárása, a tavasz várása, a párkeresés időszaka. Régen ekkor volt a nagy udvarlások ideje, az esküvők megtartása és a nagy ünneplések. Örömünnep volt ez mindenki számára.

A karneválok, bálok és utcai parádék Európa szerte még ma is nagy érdeklődésnek örvendenek. Franciaországban a nizzai és a párizsi karnevál a leghíresebb, egyfajta turistalátványossággá nőtte ki magát. A németeknél a kölni kosztümös felvonulás a legnépszerűbb, az olaszoknál pedig a már sokat hallott velencei-karnevál. Rengeteg munka és energia van egy-egy jelmez elkészítésében, sőt az egyedi és kézzel készített álarcok, maszkok nem csak gyönyörűek, de némelyik értéke az egekbe is lehet.

Nálunk a Mohácsi busójárás ilyenkor a legnagyobb esemény. Érdemes legalább egyszer elmenni és megnézni, milyen népi szokások jellemzők arra a vidékre.

Angliában a Notthing Hill-i farsangi karnevál a legnagyobb és egyben a legpompásabb.

Érdekesség, hogy az angolok a húshagyókeddet Pancake Day-nek (Palacsinta Nap) is nevezik.

Ehhez kapcsolódva versenyeket (pl. palacsintasütő, palacsintaevő) rendeznek, ahol a kreativitás és a gyakorlati tudás egyaránt pontozva van. Fontos szempont, hogy a palacsintát a versenyző feltudja dobni és megtudja fordítani legalább háromszor a verseny folyamán.

Oroszországban a Maslenitsa az egyhetes farsangi hangulatot idéző ünnep. Népi hagyományokon alapul, melyet palacsinta vagy sajt hétnek is szoktak nevezni. Kihagyhatatlan eleme az orosz palacsinta; a Blini, a palacsintakorongok a Napot szimbolizálják, kerek formájukkal és aranyszínű mivoltukkal.

(Farsangi) fánkok nyomában

A tradícionális fánk élesztős, édes kelt tésztából, forró bő olajban való sütéssel készül, amit baracklekvárral kínálnak. Háziasszonyok dicsősége, ha a szalagos fánk oldalán, körbe fehéren látszik a csík/szalag, amihez sok gyakorlás és ismeret szükséges. Figyelni kell az alapanyagok, az olaj hőmérsékletére, a sütés idejére a fánk formájára és nagyságára egyaránt.

Számtalan változatban ismert, a teljesség igénye nélkül, van csörögefánk, képviselőfánk, Echler-fánk, túrófánk. Itt nem csak a forma, de az ízesítés is sokféle lehet. A töltött fánk lelke a tökéletes, vaníliás töltelék, ami se nem túl híg se nem túl sűrű, de rendkívül krémes.

A spanyoloknál a fánkok közé sorolható a churros, olajban sült tésztarudacska, amit csokoládéba vagy cukorba mártogatnak, de gyakran töltött változatban is találkozunk velük. Az olasz profiterol, az indiai gulab, a svéd semla szintén a fánkfélék kategóriájába sorolható. A semla, svéd töltött zsemle, amit nagyon különlenges és minőségi alapanyagokból készítettek. Importált kiváló minőségű lisztből és mandulából, illetve a svéd tejszínből. A mandulából és a tejszínből készített krém adta és adja mind a mai napig ennek a svéd süteménynek a fenséges ízét.

Ha szeretnétek kipróbálni magatokat a fánk sütés területén, de  diétabarát verzióban akkor gyertek el Gicus farsangi tanfolyamára, ahol minden praktikára fény derül. Gyerekeknek külön tanfolyamot tartunk!

 

Írta: Eitner Dóra, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+