Génmódosított gluténmentes búza a cöliákiások étrendjében?

2017.10.23.

Aki gluténérzékeny, elsőként tanulja meg, hogy a búzáról, mint alapvető gabonáról le kell mondania, saját egészsége érdekében. Azonban elképzelhető, hogy néhány év múlva már számukra is elérhető lesz egy speciális búzafajta, melyet biztonsággal fogyaszthatnak!

Izgalmas kutatási eredmények láttak ugyanis napvilágot: egy Francisco Barro által vezetett spanyol tudós csapat jó úton halad afelé, hogy egy génmódosítási technikával kiiktassa a búzából a glutén azon részét, mely a problémát kiváltja. – Michael Le Page cikke, New Scientist.

Ahhoz, hogy ezt mindenki jobban el tudja képzelni lelki szemeivel, érdemes először néhány szót szólni magáról a gluténról. Bár már nemigen van olyan ember, aki ne találkozott volna a „gluténmentes” kifejezéssel, talán nem mindenkinek világos, hogy pontosan mi is az az ominózus glutén.

A glutén, más néven sikér, egy olyan fehérje családnak a neve, mely a búzában, árpában, rozsban található. Sülés közben ezek a fehérjék összekapcsolódnak, rugalmas láncokat alkotnak, és ez az úgynevezett sikérháló adja a kenyér rugalmas állagát.

A coeliakia, mai néven gluténérzékenység (korábbi néven lisztérzékenység), pedig egy olyan autoimmun betegség, mely szigorú, élethosszig tartó gluténmentes diétát igényel.

Ennek hiányában, a kínzó emésztőszervi panaszok mellett súlyos szövődményekkel is kell számolni. Aki pedig ilyen étrendet folytat, jól tudja, hogy bár ma már óriási a kínálat gluténmentes termékekből, sikér hiányában azonban ezen kenyerek állaga hagynak némi kívánnivalót maguk után.

A glutén nem teljes egésze, hanem csak a gliadin nevű komponense jelenti a fő problémát a gluténérzékenyek számára, ezért a spanyol kutató csapat nekilátott egy olyan búzafajta előállításának, mely nem tartalmazza ezt a bűnös fehérjét, mégis jelen vannak benne egyéb fehérjék, melyek szükségesek például egy jó állagú kenyér létrehozásához.

Barro csapata a CRISPR nevű génszerkesztési technikával állt neki, hogy megszabaduljon a gliadin létrehozásáért felelős génektől. Ez egy nagy vállalkozás volt, hiszen összesen 45 darab gén játszik ebben szerepet. Azonban jó hír, hogy már a 45 génből 35-öt sikerült ezidáig kiiktatni.

A génmódosított búzát már kisebb alanyszámon tesztelik Mexikóban és Spanyolországban, gluténérzékenyek körében. Még további munkára lesz szükség ahhoz, hogy teljes biztonsággal fogyasztható legyen a coeliákiások számára, de már nagyon ígéretesek a fejlemények. Lényegesen bővítheti és színesítheti a boltok jelenlegi választékát gluténmentes kenyerekből: a beszámolók szerint nagy cipók készítésére ugyan nem, de például baguettekhez, vagy zsemlékhez jó alapanyagként szolgálhat ez a speciális búzafajta. Remélhetőleg sokféle olyan terméket biztonságossá tudnak majd tenni coeliákiások számára, melyről ma még kénytelenek lemondani.

Sokan fognak örülni az új lehetőségeknek, de bizonyára lesz majd egy ellentábor is, amelyik viszont nem akar majd génmódosított élelmiszereket fogyasztani.

Tipp: Mi mindenesetre rendszeresen tartunk Nektek gluténmentes tanfolyamokat, hogy könnyebb legyen eligazodni az alternatív alapanyagok világában! Gluténmentes Pékség tanfolyamunkon például jól bevált kifli, croissant és egyéb receptjeinkkel ismerkedhettek meg, és hasznos tanácsokkal gazdagodhattok. Ezen kívül a Street Food otthon, gluténmentesen tanfolyamunkra is érdemes eljönni, ahol megmutatjuk, hogyan készíthettek el hagyományos gluténmentes alapanyagokból néhány tabunak gondolt ételt. Az eredmény garantáltan finomabb, mint a bolti.

 

Írta és fordította: Posta Adrienn, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Forrás:

      • Michael Le Page cikke, New Scientist
      • Plant Biotechnology Journal, DOI: 10.1111/pbi.12837
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+