Interjú Lukasz Rebeka, dietetikussal

2018.01.11.

Talán nem hazudunk, ha azt mondjuk, hogy a hazai dietetikusok közül Lukasz Rebeka szakmai tudása az egyik legjobb a kisgyermekek táplálásában, ezért sem véletlen, hogy a Mandulaligetben Őt kértük fel! Hiszen ki mástól tudnának leghitelesebb információhoz jutni a friss édesanyukák, mint egy több éves személyes és szakmai tapasztalattal rendelkező dietetikustól! Hogy egy picit jobban megismerjétek, hoztunk egy rövid interjút Vele, melyben saját tapasztalatait, élményeit osztja meg!

1. Mi volt a legjobb élményed gyermeked táplálkozásával kapcsolatban?

Legutóbb történt, amikor vendégségben voltunk. Alex imád enni, és ott is kért. Mikor kérdezték, mit szeretne enni, azt mondta: sajtot, teljeskiőrlésű kenyeret, kápia paprikát és egy kis almát, vízzel. Akkor igazán büszke voltam 🙂

2. Volt-e olyan étel, amit nem tudtál elfogadtatni vele?

Olyan étel van, amit önmagában nem eszik meg, viszont ha ezeket elrejtem pl. zöldségfasírtba, simán megeszi. Például a zöldbabot nem enné meg önmagában, de párolva-darálva, így elrejtve a zöldségfasírtba már szereti. Trükközök folyamatosan, és arra törekszem, hogy nagyon sokféle zöldséget és gyümölcsöt megszeressen.

Alex, Rebeka kisfia

3. Mi volt számodra a legnehezebb a hozzátáplálás során?

Alex hozzátáplálásának első hónapjai nehezen alakultak. Imádott enni, viszont az ekcémája egyre erősödött az első falatokkal együtt, így szakorvosi javaslatra tej, tojás, és szójamentesen étkeztünk (én is, a szoptatás miatt). Ott egy életre megtanultam a mentes étkezés gyakorlatát. Azt megemlíteném, hogy az ekcémát nem csupán táplálékallergia okozhatja, de ekkorra mi már minden más lehetőséget kizártunk az orvosunkkal, így maradt a diéta. Azóta tudom, hogy “csak” a szójára allergiás, így ezt kerüljük.

4. Mi volt számodra a legkönnyebb a hozzátáplálás során?

Az, hogy imádok enni és főzni, és ezt a fiam is örökölte: dagaszt, gyúr, kever, most kapott épp kis konyhát. Jól működik az egészségnevelés, ha bevonjuk a főzésbe, sütésbe egész kicsi kortól. Rengeteg időspóroló módszert találtam ki, melyet a Kiskanál Kommandóban adok tovább, hogy a főzés és az étkezés egy jó móka legyen, ne kényszer és stresszforrás.

5. Ha egy dolgot tanácsolhatnál a táplálkozás miatt aggódó édesanyáknak, mi lenne az?

Bármilyen profinak, jónak is tűnik 1-1 hozzátáplálással foglalkozó csoport/honlap/adminisztrátor a közösségi média felületein, fenntartással kezeljék ezeket. Sajnos nagyon sok a téves tanács, téveszme, és ne feledjük: megfelelő végzettség és a gyermeki, családi anamnézis hiánya nélkül felelősségteljesen arra sem lehet veszélytelen választ adni, hogy a zöldborsó mikor vezethető be. Ezek a csoportok segíthetik az édesanyákat lelkileg, és recepteket cserélhetnek egymás közt, de ennél többre ne számítsanak (kockázat nélkül).

Gyere, és tanuld meg a hozzátáplálás alapjait Rebekától! Ráadásként a workshop végén még pár egyszerű püré elkészítését is megtanulhatod!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+