Január az életmódváltás hónapja

2018.01.08.

Az Újév beköszöntével megfogadtad, hogy szakítasz az eddigi életmódoddal? Ha változtatni szeretnél, gondolkodj komplexen! Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, minden területre figyelnünk kell. Íme, 5 tipp, amelyet garantáltan meghálál a szervezeted.

  1. Állítsuk helyre a lelki egyensúlyunkat!

Az agyunk és a beleink állandó kapcsolatban vannak egymással. Biztosan Veled is megtörtént már, hogy egy vizsga, vagy állásinterjú előtt hányingerrel, vagy hasmenéssel küzdöttél. Ilyenkor az agyunk problémát érzékel, melyhez energiára van szüksége, a beleink pedig energiát spórolnak meg számára. A gond akkor kezdődik, ha ez az állapot állandósul. Például nem szeretjük a munkánkat, rossz párkapcsolatban élünk, feldolgozatlan problémáink vannak. Ilyenkor könnyen kialakulhatnak a bélbetegségek. Mit tehetünk, hogy ezt megelőzzük? A kötelező feladatok mellett, szenteljünk időt olyan tevékenységekre, amelyek örömet okoznak számunkra, merjünk változtatni az életünkön és nem utolsó sorban ne féljünk szakembertől segítséget kérni!

  1. Káros szokások elhagyása

Tudtad, hogy a dohányzó 35 éves férfiak várható élettartama 7,6 évvel, míg a nőké 6,3 évvel alacsonyabb az azonos életkorú nem dohányzó személyekhez képest? A dohányzás – az alkohol- és drogfogyasztás mellett – a leggyakoribb egészségkárosító tényezők közé tartozik. Változtass időben!

  1. Táplálkozzunk egészségesen!

Ne dőlj be a csodadiétáknak! Egy nem megfelelően összeállított étrend hiányállapotokhoz vezethet, még fáradtabbnak érezheted magad, vagy akár gyarapodhat is a súlyfelesleged. Ahhoz, hogy a szervezeted jól működjön a kulcs a megfelelő mennyiség, arány és változatosság. A helyes étrend összeállításához kérd dietetikus segítségét!

  1. Rendszeres testmozgás

A legfontosabb, hogy olyan mozgásformát válassz, amely örömöt okoz számodra. Például, ha unalmasnak tartod a futást, nem szívesen edzel konditeremben, de kedveled a természetet, menj el nagyokat kirándulni, tollas labdázz a barátaiddal, vagy próbáld ki a korcsolyázást. Már azzal sokat teszel az egészségedért, ha gyalog mész be a munkahelyedre, elbiciklizel a boltba, vagy egyszerűen csak nem ülsz le a buszon. A lényeg az apró lépésekben, a kitartásban és a rendszerességben rejlik.

  1. Ápoljuk szociális kapcsolatainkat!

Az érzelem és ingerhiány szervi elváltozásokhoz, boldogtalansághoz, betegségekhez vezethet. Az ember veleszületetten társas lény, így rohanó világunkban nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra és töltsünk minél több időt szeretteinkkel, párunkkal, barátainkkal!

Tipp: ha nem tudod, hogyan kezdj neki, csatlakozz Komplex életmódváltó programunkhoz!

Források:

  • Eric Berne- Emberi Játszmák
  • Giulia Eders – Bélügyek
  • https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/thk/thk10_egeszseg.pdf

Írta: Balázs Krisztina, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+