Kelt tészták nyomában

2018.03.17.

A sütéssel-főzéssel kapcsolatban rengeteg kérdést feltehetünk, amik két részre osztják a társaságot. Például, hogy ne menjünk messzire: sütni vagy főzni szeretsz inkább? Balról vagy jobbról panírozod a húst? Kelt tésztát vagy tortát sütsz szívesebben? Utóbbi esetében például lehet hogy te is átpártolsz a torták/kevert tésztájú sütemények felé, ugyanis mumusként gondolsz a kelt tésztákra. Pedig ha néhány trükköt tudsz, akkor bizonyára te leszel a legjobb pék otthon!

A kelt tészta lelke

 • A megfelelő hőfok
  • Az élesztővel készülő tésztáknál gondosan figyeljünk , az alapanyagok hőmérsékletére; minimum szobahőmérsékletűek legyenek, de 30-35 C-ot ne lepjék túl.
 • Táplálék
  • Az élesztőgombák szaporodásához szénhidrátra van szükség, emiatt legtöbbször erre a célra cukrot használnak. Ne ijedj meg: elegendő egy minimális mennyiség belőle, amit ráadásul az élesztőgombák fel is használnak, így a kész süteményben az ebből származó cukortartalom elhanyagolhatóvá válik.

Tipp: a sót a száraz hozzávalókhoz keverd hozzá, mert, ha az élesztővel keveredik, nem fog megkelni!

 • Az alapanyag
  • A felhasznált lisztek fajtája szintén befolyásolni fogja a tésztánk állagát. A sikértartalom függvényében lesz kellően rugalmas, szépen megkelt, vagy éppen lapos és tömör a tészta. Ha túl szívós a sikér, például a réteslisztek esetén akkor keletlen is maradhat.

Tipp: ha átszitálod a lisztet, szebben, könnyebben tud fog kelni a tészta.

Kiváncsi vagy, hogy lehet teljes kiőrlésű lisztekből mégis könnyed, lágy kelt tésztájú kenyeret készíteni? Csatlakozz Judithoz és megtudod a legjobb trükköket!

 • Készítési mód:
  • Az alapos dagasztás elengedhetetlen része a tésztakészítésnek, de szerencsére a konyhai eszközök is segítségünkre vannak már ezen a téren. A pihentetés/kelesztés fázisában szintén figyeljünk a hőmérsékletre, illetve arra is, hogy ne csak egy ponton érintkezzen a meleggel az edény. Erre jó megoldás lehet, ha a sütőben kelesztjük a tésztát, mert így egyenletesen kapja a meleget. A cukrászok gyakran alkalmazzák az átgyúrás technikáját, annak érdekében, hogy minél nagyobbra nőjön a tészta, ilyen esetben akár kétszer is újra kelesztik.

Türelemmel és gyakorlással biztos sikeres lesz a végeredmény, de ha szeretnéd elsőkézből ellesni a diétabarát kelt tészták fortélyait, akkor ott a helyed Kisa Judit Sütiakadémia I. tanfolyamán!

A kelt tészta ezer arca

Szinte megszámlálhatatlan mennyi féle ízben, formában találkozhatunk vele. Minden családnál meg van a legjobban szeretett ízkombinációjú, de a világ más pontjain is, rendkívül kelendő és szívesen fogyasztott ételek közé tartozik.

 • A franciák híres reggeli péksüteménye a sós és édes változatban ismert Croissant, melynek alapja egy élesztős, vajas, hajtogatott tészta. Kávézókban, reggelizőhelyeken vajjal és dzsemmel kínálják, de csokoládétöltelékes, mogyorókrémes vagy gyümölcslekváros verzióban is találkozhatunk vele a süteményespultban. Hmm milyen jó tud lenni egy kávé mellett!
 • A Badambura egy azerbajdzsáni különleges csónak-csiga formájú sütemény, amit mandulás, kardamomos töltelék tesz ellenállhatatlanná. Egy ilyen gyönyörűséggel bárkit, bármikor levehetsz a lábáról!
 • Finn különlegesség a Korvapuusti vagy ahogy itthon ismert a finn fahéjas csiga. Tésztája a vajtól puha és lágy, tetején pedig karamellizált tölteléknek már a látványa kóstolásra csalogatja az embert.

A kalácsok háza táján szintén érdemes körülnézni, ostoros, foszlós, fonott …ízvilágában csak a fantázia szabja a határt. Sósan vagy édesen, krémmel töltve, mandulapehellyel megszórva, citromhéjjal, narancshéjjal zamatossá téve. Egy biztos: maradni nem fog belőle.

 

Írta: Eitner Dóra, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Forrás : Keményffi Gábor – Tóth Illés : Cukrászkönyv

 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+