Ne csak együnk, mozogjunk is!

2018.01.11.

Új év, új élet? Januárt sokan az életmódváltás hónapjának tartják. Gőzerővel elkezdenek változtatni korábbi táplálkozási szokásaikon, azonban az életmódváltás nem hoz sikert. Mi lehet a baj? A tervezésből kimarad a mozgás….

A WHO ajánlása szerint a felnőtt lakosságnak (18-64 év közöttiekre) naponta 10.000 ezer lépést kellene megtennie, ami nagyjából 8 kilométernek felel meg. A rohanó hétköznapokon azonban sajnos nem mindig jut idő ennyit sétálni, ugyanis ez nagyjából 3 óra lenne összesen. Apró trükkökkel viszont sokat tehetünk napi aktivitásunkért:

  • mielőtt munkába indulnánk, szánjunk egy fél órát sétára (garantáltan jól fog indulni a napunk!)
  • induljunk el kicsit előbb, és szálljunk le egy megállóval korábban a buszról,
  • üzleti, magán telefonálásainkat ha tehetjük séta közben, ne ülve intézzük,
  • lift helyett lépcsőzzünk,
  • hazaérkezéskor tegyük le csomagjainkat és sétáljunk egy kört a háztömb körül és így tovább.

Figyelem! A legtöbb okostelefonban van lépésszámláló! Mérjük egy hétig a lépéseinket, hogy tudatosuljon, mennyi az a napi aktivitás, amire szükségünk lenne a mindennapok során, de kérünk mindenkit, ne a lépések számolgatásából álljon a nap! Lássuk meg az örömöt a mozgásban!

Persze más mozgásformával is biztosíthatjuk a napi aktivitásunkat! A mindennapi aktív sport például engedélyt adhat számunkra, hogy kevesebb lépést teljesítsünk! A cél nem a lépésszám, hanem a napi aktivitás növelése! De vajon miért?

A mozgásnak mentálisan és fizikailag is számtalan pozitív hatása van, melyek közül, hogy néhányat említsünk: kikapcsol, oldja a stresszt és a szorongást, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, javítja a terhelhetőséget, állóképességet, erősíti az immunrendszert, segíti a fogyást és nem utolsó sorban boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz! Nehezen hihető? Próbáld ki és adj időt a testednek! A változások nem mindig azonnal jelentkeznek!

Mit mozogjunk?

Bármit! Mint ahogy fentebb említettük, akár a séta is megfelelő mozgás lehet, azonban jobb, ha váltogatjuk a mozgásformákat, hogy ne váljon egyhangúvá és több izomcsoportot is megmozgassunk. Az, hogy mit mozogjunk leginkább edzettségünktől, egyéni preferenciánktól és szükség esetén szakemberi javaslattól függ. A kulcs azonban itt is a fokozatosságban rejlik! Ne 1 hét alatt próbálunk meg bepótolni az eddig meg nem tett lépéseinket, edzéseinket! A szervezetünknek regenerálódnia kell, szüksége van pihenőnapokra is. Ne vigyük túlzásba az edzéseket a gyorsabb eredményt hajszolva, mert könnyedén le is sérülhetünk.

 

Maradj motivált!

Könnyű azt mondani… Hiszen a legtöbbször ez a legnagyobb probléma. Belekezdünk, az elején nagy a lelkesedés, majd türelmetlenek leszünk, ha nem látjuk egyből az eredményt és egyre elkeseredettebbé, demotiváltabbá válunk és szépen lassan alábbhagy az edzésszám is. Ha már többször tapasztaltunk ilyet magunkon, érdemes edzőpartnert keresni, aki motivál, támogat, húz minket előre azokon a napokon is, amikor legszívesebben a hátunk közepére kívánnánk a mozgást…

Tipp: Vegyük észre az apró sikereinket is! Ebben sokat segíthet ha lefotózzuk magunkat! A fotókon ugyanis az apró változások is nagyszerűen látszanak, akár testsúly csökkentés, akár izomtömeg növelés a célünk! (Arra viszont figyeljünk, hogy mindig ugyanolyan fényben, öltözetben fotózzuk magunkat!

Ha mégis azon kapjuk magunkat, hogy a gép előtt görnyedünk, ahelyett, hogy mozognánk, az sem feltétlenül probléma. Használjuk ki a social média hasznos oldalát! Ha kicsit alább hagy a motiváció, olvassunk inspiráló könyveket, cikkeket, nézzünk motiváló videókat, képeket, profilokat. Megannyi történettel és siker sztorival van tele a világháló, meríts ihletet belőlük és másnap újult erővel indulj neki az edzésnek!

Szóval nincs több kifogás, irány mozogni!

Írta: Böröndi Brigitta, IV. évfolyamos dietetikus hallgató, lektorálták Gelencsér Adrienn és Vásony-Dékei Zóra dietetikusok.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Regisztráció

Vezetéknév

Keresztnév

E-mail cím

Jelszó

Jelszó mégegyszer

Telefonszám (pl.: +36305550102)

Van ételallergiád/-intoleranciád?


A Sportkontroll visszajáró páciense vagyok.
Feliratkozom a Mandulaliget hírlevelére.
Elolvastam és elfogadom az Általános szerződési feltételeket
Regisztráció
Ezzel az email címmel már regisztráltak.
Google+